Rakúsko-Uhorská kuchyňa nesie na svojich pleciach zmes kultúrnych vplyvov, ktoré sa po stáročia pretínali v rámci roziahlej monarchie. Je to kuchyňa, ktorá odráža bohatú históriu, rozmanité tradície a rôznorodosť chuťových zážitkov. S použitím unikátnych surovín z horských oblastí, širokých rovín, povodí riek až k pobrežiu mora.
Historický Vývoj
Táto kuchyňa sa vyvíjala v rámci Rakúska-Uhorskej monarchie až do jej rozpadu po prvej svetovej vojne. Toto impozantné impérium zahŕňalo dnešné územia Rakúska, Maďarska, Slovenska, časti Chorvátska, Poľska, Rumunska a ďalších krajín strednej Európy. Tento rozsiahly kultúrny mix viedol k vzniku kuchyne, ktorá bola bohatá na vplyvy a rozmanité chute. Ich vývoj sa nezastavil ani dnes a tradičné suroviny a jedlá sa v tejto oblasti inovujú a vylepšujú dodnes.
Tradičné Jedlá
Rakúsko-uhorská kuchyňa je bohatá na tradičné jedlá, ktoré odrážajú rozmanitosť krajín bývalej monarchie. Medzi najznámejšie rakúske jedlá patrí Wiener Schnitzel, vyprážaný rezeň z mäsa, často z teľacieho. Sachertorte je ďalšou slávnou pochúťkou, ktorú vraj vytvoril Franz Sacher v roku 1832 pre princa Metternicha vo Viedni. Neodmysliteľnou súčasťou rakúskej kuchyne je aj Apfelstrudel, jablkový štrúdl, ktorý sa podáva s vanilkovou omáčkou alebo šľahačkou.
Na maďarskej strane sa môžeme stretnúť s ikonickými jedlami ako je gulaš, hustá polievka z hovädzieho mäsa a papriky, servírovaná s knedľou, alebo paprikáš, ktorý je podobný gulášu, ale často s pridaním aj iných druhov mäsa. Neodmysliteľnou súčasťou maďarskej kuchyne je aj rybacia polievka Halászlé alebo obľúbený langoš, ktorý nesmie chýbať na žiadnom slovenskom kúpalisku.
Poľsko, Rumunsko a Chorvátsko
Poľská kuchyňa sa vyznačuje bohatou ponukou jedál, ktoré majú presah aj na Slovensko. Pierogi, plnené pirôžky, patria medzi najpopulárnejšie pokrmy, ktoré sa plnia rozmanitými prísadami ako zemiaky, mäso alebo tvaroh. Bigos, známy aj ako „poľský kapustový guláš“, je hustou polievkou obsahujúcou kyslú kapustu, mäso, huby a korenie, často podávaný počas sviatočných období. Żurek je tradičná kyslá polievka, pripravená z kvásku alebo ražnej múky, často podávaná s klobásou, vajcom a zemiakovými haluškami. Makovník je sladký dezert, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou poľských sviatočných stolov, plnený mletými makovými semienkami, tvarohom alebo ovocím.
Aj Rumunská kuchyňa ponúka bohatú paletu tradičných jedál. Mămăligă je jedným z najznámejších pokrmov, podobný talianskej polente, pripravovaný z kukuričnej múky. Sarmale sú ďalším známou špecialitou. Jedná sa o závitky z kyslej kapusty plnené mletým mäsom, ryžou a korením, často podávané s kyslou smotanou. Mititei sú rumunské varené alebo grilované párky z bravčového mäsa, hovädzieho mäsa a jahňacieho mäsa, ktoré sú obľúbené na letných grilovačkách. Zacuscă je tradičná rumunská nátierka pripravená z pečenej zeleniny, ako sú papriky, baklažány a paradajky, zmiešaných s olejom a korením.
Pri Rakúsko-Uhorskej kuchyni nesmieme zabudnúť ani na pobrežné Chorvátsko, ktoré je bohaté na dary mora, ale aj tradíciu pečeného mäsa a známu mäsovú placku pljeskavica alebo obľúbené čevapi, ktoré sú známe na celom Balkáne. Dedičstvo Rakúska-Uhorskej kuchyne žije aj v súčasnosti. Mnohé tradičné recepty sú stále súčasťou každodenného stravovania, zatiaľ čo iné boli modernizované a prispôsobené súčasným trendom. Renomovaní kuchári sa neboja experimentovať s novými kombináciami chutí a ingrediencií, čím udržiavajú túto kuchyňu živú a dynamickú.