Facebook Instagram Google+ YouTube Blog Foto Video Cenník

Novinky v našej kuchyni

Napísal Alena Kokavcová dňa

Na základe veľmi pozitívnych ohlasov od našich klientov na podávané sibírske pelmene sme sa rozhodli ponúknuť nové chute tejto delikatesy.

V zimnej sezóne v gastronomickom úseku sa môžete tešiť na 4 druhy našich pirohov, ktoré si vyrábame v našej hotelovej kuchyni a nekúpite si ich nikde inde.

  1. SIBÍRSKE PELMENE / Domáce pirohy plnené 2 druhmi mäsa /
    • Pri tomto recepte ktorý máme od mamky pána majiteľa sme sa snažili priblížiť k dokonalosti to znamená zmenšili sme pelmeník o 30 % a silnejšie vychutili plnku, aby mal hosť zážitok pri každom vloženom súste.
  2. UKRAJINSKÉ VARENIKY / Pirohy plnené tvarohom na sladko /
    • Táto receptúra bola odkonzultovaná s kuchármi z Ukrajiny, cieľom je priniesť nášmu zákazníkovi zážitok v podobe pirôžkov po ukrajinsky „varenikov“ v sladkej podobe. Tvarohovú plnku vychucujeme škoricou, strúhanou citrónovou kôrou a vanilkou. Pirôžky zjemňuje jemne sladký preliv z kyslej smotany.
  1. RUSÍNSKE TATARČANÉ PIROHY / Pirohy z pohánkovej múky plnené hríbmi a kyslou kapustou /
    • Kto iný ako Rusín – Vlado Morochovič vie nastaviť receptúru na pravé rusínske tatarčané pirohy.
    • Na týchto pirohoch je skvelá plnka, ktorá pozostáva z 1 deň vopred namočených hríbov, ktoré sa pomelú s kyslou kapustou a zarestujú na cibuľke. Nie menej zaujímavé je cesto, ktoré obsahuje pohánkovú múku, ktorá dáva vo finálnej fáze pirohom hnedú farbu. Pohánka bola v minulosti surovinou chudobných, pretože rástla tam, kde sa skoro nič iné neurodilo napr: severovýchod Slovenska. Dnes sa pohánka stala top surovinou z dôvodu, že ju nevypestujete na pôde, ktorá bola priemyselne hnojená. A to nehovorím o jej nutričnej a výživovej stránke
    • História pohánky/tatarky prišla k nám z Ruska. Ako v Rusku, tak aj u nás ju doniesli pri svojich nájazdoch Tatári a tých miestni obyvatelia volali pohanmi. Od toho tie názvy – Pohánka/Tatarka – tatarčane pirohy 😊
  2. LIPTOVSKÉ PIROHY / Plnené zemiakmi slaninou a bryndzou /
    • Liptov je krásne miesto kde sa nachádza aj náš hotel chuť bryndze, zemiakov, cibuľky sa snúbi s jemným prelivom z kyslej smotany a čerstvej hladkolistej petržlenovej vňate
    • Sme si istí, že túto novú symbiózu chute ocenia ako slovenskí hostia tak zahraniční. Veľa cudzincov nemá rado chuť samotnej bryndze, toto je spôsob ak sa jej dostať po kuchársky povedané „na chuť“ je zjemnená v plnke zemiakom a cibuľkou a smotanou.
    • Vedeli ste, že čerstvá petržlenová vňať obsahuje viac vitamínu C ako citrón, aj z toho dôvodu sme na liptovské pirohy navolili petržlenový preliv.

 

Autorom článku je Vladimír Morochovič
šéfkuchár hotela Ski & Wellness Residence Družba****